Ole Hyvä - kotimaista (eko)vegaanikosmetiikkaa

Kotimaisen vegaanikosmetiikan pienehköön joukkoon mahtuu jo monivuotisia helmiä. Haminalainen Ole Hyvä on kotimaisen ekokosmetiikan pioneeri ja ns. klassikko omassa sarjassaan. Sarjan täyttöpulloihin saatavat pesuaineet ja shampoot olivatkin ensimmäisiä vegaanikosmetiikan tuotteita joita lähdin vuosia sitten kokeilemaan, ja tässä välissä sarja onkin saanut vielä astetta freesimmän (ei niin "hippimäisen") ulkoasu-uudistuksen.

Tuotteiden kerrotaan noudattavan luonnonkosmetiikan standardeja, vaikka varsinaista luonnonkosmetiikan sertifikaattia tuotteilla ei olekaan. Mutta ainesosalistat ovat toki netissäkin nähtävillä ja jokainen voi itse todeta, sopivatko tuotteet itselle (mun ekotutkan nämä kyllä läpäisevät helposti).  Kasvipohjaisten ainesosien kerrotaan olevan biohajoavia ja tuotteiden noin yleensäkin mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia. Kaikki Ole Hyvän tuotteet ovat myös vegaanisia, ja tästä ja eläinkokeettomuudesta onkin takeena Vegan-sertifikaatti. Lisäksi värikkäiden purkkien kyljistä  löytyy ekoenergia-leima (tuotannossa käytetään tuulivoimaa) ja kotimaisten tuotteiden avainlipputunnus. Ole Hyvällä on valikoimassaan hiusten- ja vartalontuotteiden lisäksi pesuaineita. Sain uudistuneelta sarjalta testiin kaksi shampoota, hoitoaineen  ja pari suihkugeeliä.


Nokkoshampoo on etenkin rasvoittuville hiuksille tarkoitettu puhdistava shampoo. Tuotteen nokkosuute rauhoittaa hiuspohjaa ja hillitsee täten myös rasvoittumista. Shampoon tuoksu tulee rosmariiniöljystä (joka on kyllä paremman tuoksuinen kuin pelkkä nokkonen olisi), ja se onkin hyvin freesi ja "vihreä". Oikeastaan koko Ole Hyvän mieto ja raikas tuoksumaailma on viehättävä.

Ole Hyvän nokkosshampoo on tehokas pesemään hiukset hyvin puhtaaksi. Ekoshampoiden tehot mietityttävät useita luonnonkosmetiikkaa harkitsevia, mutta tämä shampoo putsaa hiukset kyllä natiseviksi. Hiukset myös jäävät pesun jäljiltä hieman takkuun, minkä usea rasvan tehokkaasti putsaava shampoo tekeekin. Tämä onneksi korjaantuu hoitoaineella! Shampoo ei toki ole syväpuhdistaja, mutta meitsillä tämä toimii hyvin rasvoittuvan hiuspohjan arkishampoona.  Esimerkiksi Hyvinvoinnin Tavaratalossa shampoon hinta on 9,5 euroa.* 


Toinen testishampoo on Mesiangervo, joka unohtui valokuvata. Shampoo on enemmän ns. perusshampoo, jonka kerrotaan vahvistavan ja elävöittävän hiusta. Mesiangervon uutteita käytetään usein hiustenkasvua edistävissä tuotteissa, mutta tämän vaikutuksesta en osaa sanoa juuta tai jaata. Tuotteen tuoksua on boostattu sitrusten eteerisillä öljyillä.

Mesiangervosta minulla ei ole niin paljoa sanottavaa: pesee hiukset hyvin puhtaaksi (mutta ei nokkosen tavoin takkuisiksi) ja vaahtoaa myös hyvin. Shampoo on varmasti parempi ns. normaalilla hiuspohjalla kuin rasvoittuvalla. Mesiangervoshampoon hinta on myös 9,5 euroa.*
Hilla-hoitoaine on ilmeisen uutuustuote Ole Hyvän valikoimassa. Pumppupullohoitis lupaa poistaa hiusten sähköisyyttä ja helpottaa niiden kammattavuutta, eli toimia ns. perushoitoaineen tavoin. Tuotteen pH on 5,5 kuten shampoissakin, ja tuotteiden kerrotaankin olevna suunniteltu herkkäihoisia silmälläpitäen. 

Täytyy myöntää että melko juoksevan hoitoaineen kevyt koostumus sai aluksi epäilykseni heräämään hoitiksen tehoista. Muutaman pumppauksellisen vaikutus hiuksissa on kuitenkin hyvä: haivenet siloittuvat selkeästi ja ovat toden totta helpommin kammattavat. Jälleen arvioisin hoitsikan olevan hyvä etenkin normaalikuntoisten hiusten kosteuden ylläpidossa, ns. hampputukan kanssa tämä hoitoaine voisi tarvita vielä ekstrahoitoa. Mutta toimii normaalikäytössä hyvin! Ole Hyvän omassa nettikaupassa Hilla-hoitoaine on 10,5 euroa.Sarjalla on myös muutama herkullisen kuuloinen suihkugeeli, joista testasin Mustaherukan* ja Hillan.* Myös suihkugeelin pH on 5,5 ja niiden tuoksut tulevat eteerisitä öljyistä. Mustaherukkageelin kohdalla tuoksu olikin jännä ylläri, sillä nenäni vainuaa siitä eniten raikasta minttua, ja löytyypä incistäkin Mentha piperita oil. Hilla-suihkugeelin tuoksu on myös ihastuttava, ja siinä on myös sitrusvivahde.  Suihkugeelit ovat miedosti vaahtoavia ja hellävaraisesti peseviä, eli juuri passeleita talveen. Koostumukset ovat jotain shampoiden ja hoitsikan väliltä, eli ihan hyvin pumpattavissa. Plussaa myös helposta pumppusysteemistä ja reilusta pakkauskoosta! Myös näiden puteleiden hinnat pyörivät 9,5 euron tietämillä. Mielestäni Ole Hyvän hintaluokka onkin vielä kohtuullinen Suomessa valmistetulle ekokosmetiikalle.

 Hyvinvoinnin Tavaratalon laajan Ole Hyvä-valikoiman* ohella tutteita on saatavilla mm. joistain ekopuodeista ja Ole Hyvän omassa nettikaupassa: kaikki jälleenmyyjät on koottu heidän omille nettisivuille listaksi.

Huh, kuka jaksoi lukea tänne asti? ;) Kokemuksia tai ajatuksia Ole Hyvän ekotuotteista? :)


Tuotteet on saatu blogin kautta testiin.* Postaus sisältää affiliate-linkkejä.

7 kommenttia

 1. Näissä on nykyään tosi kiva pakkausilme! 😊 Voisinkin kokeilla tuota nokkosshampoota, ja nuo suihkugeelit kuulostavat kivoilta kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaukset onkin tosi raikkaita nykyään. :) Nokkosshampoo ja suihkugeelit ovat myös mun lemppareita tästä setistä!

   Poista
 2. Ihan loistavaa, että markkinoilla on nykyään melko runsaastakin kotimaista ekokosmetiikkaa, näissä on vaan mun makuuni niin sysirumat ja halvan näköiset pakkaukset, että käyttämättä valitettavasti jäisi. :( Mutta tuo on makuasia, Salka kovasti yllä tykkäsi. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä pakkaukset ovat tosiaan paljon nätimmät entisiin verrattuna, mutta tavallaan ymmärrän myös pointtisi. Ole Hyvää ei tosiaan voi sekoittaa pakkauksiltaan todellakaan selektiiviseen kosmetiikkaan tai useimpiin markettikosmetiikan merkkeihinkään. :D

   Poista
  2. No ei tosiaan voi sekoittaa, ovat ainakin omaleimaiset. :D Joskus vaan ihmettelen, että miksi? Esim. värien painattaminen ei varmasti ole halvin juttu, niin väkisin tulee sitten itse esteettisenä ihmisenä mietittyä, miksi on päädytty tollaiseen ratkaisuun. Makuasiat ovat aina niin vaikeita, koska niistä ei voi kiistellä. :D Sitten kun itselle se pakkaus merkkaa niin paljon, hyväkin tuote jää kaappiin, jos pakkaus aiheuttaa inhon väreitä. :/

   Poista
 3. Iso plussa uudistuneista pakkauksista! Toki silloin kun tuli näitä enemmän käytettyä hain aina omiin purkkeihin, mutta kuitenkin :D Yhteen väliin meillä oli Ole Hyvän pyykinpesuainetta (olisiko ollut sitruunan tuoksusta?) sekä tiskiainetta, kummatkin pelittivät hyvin :) Oikeastaan kaikkien muiden uutuuksien takia jäänyt vähemmälle, sillä esim. pyykinpesuaineen hinta on meidän taloudelle liian suolainen. Kiitos kuitenkin kun toit merkin takaisin mieleen, sillä kotimaisuus ja ekologisuus on aina plussaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös hain monesti omiin täytöpulloihin Ole Hyvää. :D Mä en ole itse asiassa koskaan testannut edes pyykinpesuainetta tältä sarjalta, mutta ovathan ne toki paljon hintavampia kuin ns. tavanomaiset puhdistusaineet.

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^