Vegaaniset aurinkovoiteet ja itseruskettavat -opas

Sis. affiliate-linkkejä ja pr-kosmetiikkaa

Kesä ja kosmetiikka, eli puhetta aurinkosuojista! Viime vuosina on ollut ilo huomata, että vegaaninen ja luonnollispainotteinen aurinkovoidevalikoima on kasvanut mukavasti. Enää ei tarvitse turvautua niihin paksuihin, vaaleita viiruja jättäviin jankkeihin (jotka jäävät ominaisuuksiensa vuoksi myös helposti käyttämättä).

Vegaanin aurinkovoiteista kysytään kesän korvilla tasaiseen tahtiin, joten raapustin listan Suomessa myytävistä vegaanikosmetiikan aurinkotuotteista. Pääpaino on luonnonkosmetiikassa eli fysikaalisen suojan tuotteissa ja olen huomioinut niin vartalo- ja kasvotuotteet, meikit ja itseruskettavatkin.

Vegaanisia aurinkovoiteita löytyy jo jonkin verran tavarataloista, marketeista ja etenkin ekokaupoista ja kosmetologeilta, mutta jälleen kerran nettikaupoissa on erityisen hyvät apajat. Aivan jokaista listan tuotetta en ole itse testannut, mutta jos olen, siitä on maininta.

Vinkkaathan kommenteissa jos jokin olennainen jäi puuttumaan.
Vielä pari pakollista sanaa aurinkosuojista. Kaikki ovat varmasti kuulleet auringon haittavaikutuksilta iholle (vanhentaa, vaurioittaa, edesauttaa pigmenttimuutoksia...). Vaikka aurinko ei aina paistaisi pilvettömältä taivaalta, aurinkosuojaa suositellaan käytettävän läpi kesän - korkeampi UV-säteily läpäisee myös pilvet. Noudatan itse kosmetologini neuvoa käyttää aurinkosuojaa kevättalvesta ainakin syyskuulle saakka. Yleisesti suositellaan vähintään SPF 15 -kertoimia vaalealle iholle, mutta mielellään rutkasti enemmän.

Vloggaajaguru Wayne Goss on tehnyt  hyvin havainnollistavan videon tarvittavasta aurinkosuojan määrästä kasvoille, joka on vähintään yhden teelusikallisen verran. Myönnetään, että meitsilläkin olisi petrattavaa aurinkovoiteen määrän kanssa... Kropalle suositellaan nyrkkisääntönä  parin ruokalusikallisen verran aurinkovoidetta.


Vegaaniset aurinkovoiteet ja itseruskettavat:


Algamaris - Tällä sarjalla on kattava setti korkean kertoimen hyvin imeytyviä ja vedenkestäviä Ecocert-aurinkotuotteita koko vartalolle. Tykkään! Aurinkostickiä lukuunottamatta Suomen valikoima on vegaanikosmetiikkaa. Myynnissä mm. House Of Organicissa, Biodellyssa, Joliessa ja Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Aiempi kirjoitukseni Algamaris-tuotteista löytyy täältä.

Atopik- kotimaisella herkän ihon tuotesarjalla on vuodesta 2018 alkaen myös vegaanisia aurinkovoiteita, itseruskettavia ja after sun-geeli. Katso jälleenmyyjät täältä.

Biosolis - Sarja on kertomansa mukaan ensimmäinen luomusertifioitu koko perheen ja koko kropan luonnonkosmetiikan aurinkovoidesarja. Osa tuotteista on vedenkestäviä. Etenkin palkitussa Melt-in -voiteessa on huippuhyvä koostumus: voide imeytyy todella sutjakasti ja sulautuen. Sertifikaateista löytyy Cosmebio ja Ecocert. Tuotteet ovat vegaanikosmetiikkaa paitsi Face Cream, itseruskettava ja After Sun. Myynnissä esimerkiksi Sokoksella,  Natural Goods Companyssa,  Biodellyssa ja Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Evolve - brittiläisellä vegaanisen luonnonkosmetiikan valmistajalla on valikoimassaan asteittain ruskettava  vartalovoide. Suosittelen, jos etsit lempeää ja kosteuttavaa itseruskettavaa kohtuuhinnalla. Myös kullankimaltava kuivaöljy on ehdottomasti kesäkosmetiikkaa, vaikka ei ole varsinainen aurinkotuote. Evolveakin löytyy esim. House of Organicista, Joliesta ja Biodellysta.

Eco By Sonya - kokonaan vegaaninen ja luonnollinen itseruskettavien valmistaja, jolta löytyy purnukkaa kasvoille ja vartalolle moneen makuun. Itseruskettava kasvovesi on nappivalinta rasvoittuvalle iholle: se loihtii näkyvän päivetyksen vaalealle iholle heti yön yli -käsittelyssä ilman rasvaisuuden pienintäkään tunnetta. Kasvovettä ja muita tuotteita on myynnissä vaikka missä, kuten Sokoksella, Joliessa, House of Organic -verkkokaupassa ja Biodellyssa. Eco By Sonyalla on Vegan- ja australialainen Choose Cruelty Free -serti.

EkoPharma - kotimaisella luonnonkosmetiikan sarjalla on muutamia vegaanisia aurinkosuojia.  Sarjaa on myynnissä kosmetologeilla ja esim. Ihokeskus-verkkokaupassa. 

Green People - Nimensä kuuloisesti luonnonkosmetiikkaa, valikoimassa on aurinkovoiteiden lisäksi itseruskettava ja after sun-puteli. Vegaanisissa tuotteissa on Vegan-sertifikaatti. Myynnissä ainakin kosmetiikkataivas.fi -verkkokaupassa, Organic You -putiikissa ja osin myös Yliopiston Apteekeissa.

Hynt Beauty - Luonnonkosmetiikan luksussarjalla on meikkituotteiden ohella yksi  SPF 30 -suojan kosteusvoide/meikinpohjustaja/aurinkovoide -kombo. Sarja on Petan listalla ja sitä myy Stockmann Naturelle.

Jane Iredale - meikeistään tunnetulla sarjalla on vegaaninen itseruskettava (linkki aiempaan postaukseen), suojakertoimellinen käsivoide ja suojakertoimet osassa meikkipohjissa. Brändi on Leaping Bunny -sertifioitu ja vegaaniset tuotteet merkattu nettisivuille hyvin. Katso jälleenmyyjät tästä.

Juice Beauty - Korkeakertoimisia luonnonkosmetiikan aurinko- ja CC-voiteita kasvoille, myös öljytön kasvovoide rasvoittuvalle iholle. Luonnonkosmetiikan ihonhoitosarjalla on Leaping Bunny -sertifikaatti ja iso osa tuotteista on vegaanisia. Itseltäni vielä testaamatta pihistelyn vuoksi, mutta tätä myy esim. Naturelle ja Stockmann pienin hintaeroin.

Lavera - luonnonkosmetiikan vegaanisia aurinkotuotteita ovat SPF 20 -spray, huulirasva SPF 10 sekä itseruskettavat ja after sun -tuotteet. Koostumukseltaan kevyt SPF 20 -spray vaatii hetken aikaa odottelua imeytyäkseen, mutta on edullisimpia vegaanisia aurinkosuojia. Myynnissä joissain marketeissa kuten Prismoissa ja esim. Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Postaus ja arvio itseruskettavista löytyy täältä.

Lush - Valikoimassa on pari aurinkotuotetta Lushille ominaiseen tapaan pakattuna (ja tai siis ei-pakattuna). Lushin aurinkosuojissa on kemiallinen aurinkosuoja ja selkeät vegan-merkinnät. Laveran tavoin edullisimpia aurinkosuojia.

Naturativ - luonnonkosmetiikan kevyen SPF:n päivävoiteita, joita olen suitsuttanut jo aiemmin niiden superhyvän levittyvyyden ansiosta. Sopivat aurinkosuojan ja meikin alle lisäsuojaksi. Naturativin luonnonkosmetiikan aurinkotuotteita on mm. joissain apteekeissa, Joliessa ja Biodellyssa.

Rosenserien - ruotsalaisen Leaping Bunny-luonnonkosmetiikkasarjan valikoimassa on alhaisen SPF 6 -kertoimen aurinkosuoja (lyhytkestoiseen ulkoiluun ja lisäsuojaksi) ja itseruskettava. Myynnissä ainakin täällä verkossa, aiempi postaus sarjasta täällä.

The Body Shop - muutama kemiallisen suojan SPF-päivävoide kasvoille,  nykyään vegaanikosmetiikka on muuten mainittu hyvin verkkokaupan tuotetiedoissa. The Body Shop on  Leaping Bunny -sertifioitu eläinkokeeton kosmetiikkasarja.

Vita Liberata - suitsutettuja itseruskettavia, jotka ovat muutamaa ainesosaa lukuunottamatta luonnonkosmetiikaksi kelpoisia. Tan Mitt -levityskinnas säästää aika paljon hermoja ja helpottaa itseruskettavan tasaista levitystä! Valikoimassa on myös mielenkiintoinen itseruskettava aurinkopuuteri.  Sarja on vegaaninen lukuunottamatta Self Tanning Night Moisture Maskia, eikä myy maihin, joissa vaaditaan eläinkokeita. Myynnissä mm. Stockmannilla, Sokoksella ja elevenin nettikaupassa pienin hintaeroin.

Sokerina pohjalla: symppiksessä Heluna Shopissa on ainakin yksi Jason -merkin aurinkovoide. Myös Bottega Verden valikoimassa on muutama vegaaninen aurinkovoide, joissa on ilmeisesti kemiallinen suoja.

Bonus tip: meikkejä, joissa on aurinkosuoja. Meikki ei nykytiedon mukaan yksin riitä suojaamaan auringolta yhtä tehokkaasti kuin aurinkosuoja, koska pakkelikerroksen tulisi olla moninkertainen normaaliin verrattuna. Mutta lisäsuojaksi suojakertoimellinen meikki on hyvä valinta aurinkovoiteen päälle.

Esimerkiksi useissa mineraalimeikeissä on luontainen mineraalipohjainen aurinkosuoja, kuten SPF 15 Lily Lolon, Flow kosmetiikan ja Bellápierren puutereissa. Myös meikkisarja ILIAlta on tullut hiljattain Suomeen puuteri, jolla on helppo lisätä suojakertoimia kasvoille. Lisäksi osassa 100 % Puren ja aiemmin mainitun Jane Iredalen meikkivoiteissa on eri vahvuisia suojakertoimia. Huulirasvaa löytyy puolestaan esim. Hurrawilta SPF 10-kertoimella.
14 kommenttia

 1. Mun ehdoton lemppari on tuo Algamarisin suihkutettava SPF30, se tuoksuukin ihanalle ja imeytyy heti. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi hyvä, ei tarvitse venailla imeytymistä. :)

   Poista
 2. Eli mitä aurinkosuojaa käytät itse kasvoilla? Ennen kesäähän ei muuta juuri tarvitse kuin kasvotuotteen. Mulla on käytössä Flow mineraalimeikki, ja oon ajatellut, että se riittää. Laitan sitä kuitenkin ihan reilusti, en mitään pikkusipaisua. Jauhetta menee naamaan kerralla ehkä vajaa 1 tl, mutta en tiedä päteekö tuo sitten näihin puuterimaisiin. Mulla on myös Juice beautyn öljytön päivävoide, josta tykkään, mutta just hinnan takia en oikein viitsisi käyttää kuin oikeasti aurinkoisina päivinä, kun tulee oltua enemmän ulkona. Jos käyn pilvisessä säässä tunnin kävelyllä, niin tuntuisi hölmöltä laittaa kunnon suojakertoimet. Yleensä aina ulos mennessä laitankin sit sen mineraalimeikkipohjan aurinkosuojan takia, vaikka en muuten jonnekin lenkille tai kauppaan meikkaisikaan. Onkohan tää nyt siis riittävää vai ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kommentista! Noudatan tosiaan kosmetologini neuvoja ja suosittelen konsultoimaan myös omaa kosmetologia, joka on ihonhoidon ammattilainen. Itse en uskalla kommentoida suorilta aurinkosuojasi riittävyyttä, etten kommentoi liikaa suuntaan tai toiseen. :) Noin nyrkkisääntönä Flown puuterin SPF 15 on keskitason suoja joka sopii iholle joka ei pala helposti. On yksilöllistä miten iho kestää aurinkoa, ja esim. SPF 15 meinaa että ihon palamiseen tai punoittamiseen menee 15 kertaa pidempi aika mitä menisi ilman mitään suojaa. Mulla iho palaa helpommin, jollakulla toisella iho voi kestää aurinkoa vaikka tunnin pidempään. UV-kertoimet näkee myös Ilmatieteen laitoksen sivuilta, joka kertoo että vain hyvin paksut pilvet vähentävät UV-säteilyä merkittävästi.
   Mutta, käytän itse mieluiten joko Algamariksen SPF 50 tai Algamariksen tai Biosoliksen SPF 30 -tuotteita kasvoilla tällä hetkellä. Mutta kuten tekstissä sanoin, minullakin olisi petrattavaa suojakertoimien ja oikean annostelun kanssa! Käytän välillä myös esim. Naturativin SPF 10-suojaa ja suojakertoimellista meikkivoidetta sen päällä.:)


   Poista
  2. Ekopharman SPF15 suojaava päivävoide vois olla nappivalinta tähän, itse käytän ympäri vuoden ja lisään tarvittaessa jotain muuta päälle aurinkoisempana päivänä. Toimii itsellä ainakin erittäin hyvin, ja on vegaanisuuden lisäksi suomalainen. Taitavat kyllä myydä aika selektiivisesti, eli esim. kosmetologeilta voi kysellä.

   Poista
  3. Nonnis: kiitos kommentista! Tuo Ekopharma oli mulla mielessä aiemmin jo tätä postausta tehdessä, mutta en löytänyt ko. voiteen olemassaolosta tietoa valmistajan sivuilta eikä mun aikaisempiin kyselyihin SPF-tuotteen olemassaolosta vastattu valmistajan puolelta mitään. Löysin SPF-voiteen nyt kuitenkin googlaamalla ainakin yhdestä verkkokaupasta ja lisäsin sen tuonne listaan. Kiitos siis vinkistä!

   Poista
  4. Kiitos vastauksesta! Kai mä vaan toivoin, että sanoisit Flown riittävän. xD Vaikka ihan oikeassa olet.

   Ostin viime kesää varten juurikin tuon EkoPharman voiteen, mutta siitä jäi tukala kalvomainen tunne kasvoille - esim lenkillä tuntui, etten hikoillut kasvoista normaalisti, vaan tunsin voiteen kasvoillani jotenkin tosi oudosti. Pitänee kokeilla sitä vielä uudestaan, koska ulkomaanmatkalla se oli ihan toimiva, joskaan siellä en meikannut ollenkaan. Suomen kesästä jäi se fiilis, että voide oli inhottava. Purkista kun on vielä kolmasosa jäljellä, niin täytynee antaa vielä uusi mahdollisuus kautta muistella, kuinka kamala se nyt sitten olikaan. :D Kosmetologini neuvoi laittamaan sitä noin 5 pumppausta kasvoille, joten sitä piti kyllä laittaa ihan kunnon kerros. Toistaiseksi olen siis ollut Juice beautyyn tyytyväisempi.

   Mainittakoon, että muuten tykkään EkoPharmasta, ja lähes kaikki kasvojenhoitotuotteeni ovat kyseistä merkkiä tällä hetkellä.

   Poista
  5. Haha, kiitos vielä kun kommentoit! Onhan se toki inhottavaa, jos voiteen koostumus ei toimi niin hyvin kuten EkoPharman kohdalla kerroit. Pystyisitköhän sekoittamaan vaikka Juice Beautyn ja EkoPharman voiteita keskenään ja parantamaan siten voiteen koostumusta. :D Muutoinhan nuo kaksi voidetta ovat about samanhintaisia, joten jos JB on se parempi sulle niin suosittelen jatkamaan sen parissa jatkossa. Ja tsekkailemaan alennuksia Naturellen sivuilta. ;)

   Poista
 3. Kivasti koottu postaus ja varmasti monelle hyödyllinen! :) Mä taidan korkata tänään tuon Evolven asteittan itseruskettavan vartalovoiteen. Mä en normaalisti niin itseruskettavista innostu (just niiden hajun takia), mutta jospa tuosta ei tulisi niin voimakkaita jälkituoksahduksia ja saisin kevyttä väriä pintaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Evolven itseruskettava on ehkäpä mun suosikki itseruskettajista, kun se tuo väriä pintaan näkyvästi mutta ei liian näkyvästi. :D

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus! Mua kiinnostaa tuo Eco by Sonyan kehuttu Face Tan Water, olitko siis itse testannut sitä? Millainen rusketus siitä tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kiitos. :) Ja hyvä kun kysyit, mun on nimittäin pitänyt hehkuttaa lisääkin tuota Eco By Sonyan kasvovettä. Mutta seuraavaksi tiivistetty arvio:
   - rusketus on luonnollinen, ei oranssi, mutta erottuva
   - oma ihoni on mallia vaalein tai toiseksi vaalein meikkivoidesävy (esim. Lily Lolon China Doll talvella), ja näkyvät tulokset ovat heti seuraavana aamuna. Oikeastaan en tarvitse tätä kuin kerran tai max viikossa ettei raja ole liian iso!
   - kasvovettä vaan laitetaan mieluiten iltaisin kasvopesun jälkeen kuten tavan kasvovettä, ja siihen sitten halutessa omat voiteet ym. päälle. En suosittele yliannostelemaan ekalla kerralla ja myös kaulalle ja decolteelle on hyvä sipaista tätä.
   - ei "tunnu" juuri miltään kasvoilla, kuten basic kasvovesi yleensäkin. Tuoksu on erottuva mutta itseäni se ei jää häiritsemään. Hmm, tässäpä nopeat ajatukset Eco By Sonyan kasvovedestä. Minulle iso plussa on juuri se, että se ei jätä voiteen tuntua tai rasvaisuutta kasvoille yhtään. :)

   Poista
 5. Kiitos paljon arviosta! Nyt pitäisi vielä punnita, että tahdonko sijoittaa tuonkin verran rusketukseen ja osaanko edes olla ruskettuneena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti jos haluat edullisemman, niin Laveralla on myös kasvoille tarkoitettu itseruskettaja. :) Mä pelkäsin myös ennen itseruskettajan käyttöä että muutun liian ruskettuneeksi, mutta pieni päivetys on vain ollut ihan jees. :)

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^