Vegaanin vitamiinit plakkariin

Back to work -meiningit ovat jo täällä alkaneet, joten varustautuminen syksyn haasteisiin on hyvä aloittaa myös sisäisesti. Ja lähteehän se kauneus tunnetusti myös  sisältä päin. En ole niinkään vitskujen hifistelijä, mutta popsin tarpeelliset minimit ja joskus kuuriluontoisesti muita. Perusvitskuna syön usein Vegvit-merkkistä multivitamiinia.

Sain kotimaisia Puhdas+ -merkkisiä vitamiineja testiin. Lafkan vitamiineista usea on vegaaninen, kun sulkee pois kalaöljyt, tietyt D-vitamiinit ja kollageenit.

Ja se pikkuprintti: vitamiinit tai lisäravinteet eivät korvaa healthy lifestylea! Ja vaikka tässä postauksessa on ties mitä vitamiineja, se ei tarkoita, että vegaanit olisivat automaattisesti puutostilassa ilman purkkiarmeijaa. Ainoastaan purkista täytyy ottaa B12 ja usein Suomen leveyksillä D-vitamiini, kuten tämä artikkeli informoi. 


*Tuotteet on saatu blogin kautta. Osa linkeistä on mainoslinkkejä*

Puhdas+ - vitskut ovat hyvin pitoisia, ja myös astetta harkitumpia ainesosiltaan. Monen purkin kyljessä kerrotaan mm. sokerittomuudesta, säilöntä- tai lisäaineettomuudesta ja kapselit ovat toki vegekapseleita.

Purkeista minulla on ne oleellisimmat eli B12 ja D3, vastustuskykyyn syksyä ajatellen sinkkiä, aivotoimintaa tukevaa omegaa ja kuriositeettina kauneusvitsku biotiinia. Biotiinia lukuunottamatta nämä vitskut ovat tällä kertaa nestemäisessä muodossa, josta ne kenties imeytyvät paremmin, ovat suihkautettavissa suuhun tai ruokaan suoraan. 


Sarjan uutuuksiin lukeutuu vegaaninen Omega-3 EPA - DHA -valmiste, joista valitsin maustamattoman. Omegaakin siis saa vegaanisena ilman kalaöljyä, tässä se on peräisin mikrolevästä (jota kalatkin söisivät). Omega 3-rasvahappoja on 633 mg, joista DHA:ta 250 ja EPAa 10 mg. Seos sisältää myös vegaanista (!) D3-vitamiinia ja iholle hyvää E-vitamiinia. Näpsäkkä kombo siis.

Nyrkkisääntönä rasvahapot edistävät sydämen, aivojen ja näkökyvyn  normaalia toimintaa, joten etenkin omega 3-annosten kanssa on hyvä skarpata. Usein omega-tasapaino mainitaan myös ihon kuntoa ylläpitävänä ravinteena. Itse käytän harvakseltaan saksanpähkinöitä tai ruokaöljyjä (tiedetään), joten pipetistä annosteltava rasvahappolisä on kuurina kohdallaan. Annostelu on helppoa: yksi pipetillinen päivässä esim. veden sekaan, josta ei juuri mitään maista. Avattu purkki säilytetään jääkaapissa ja on suositeltava käyttää 30 päivässä. Uusia Puhdas+ -omegoita saa noin 19,9 euron hintaan.  Kaikki Puhdas+ -jälleenmyyjät näet täältä.

B12 -vitamiini on se joka  vegaanin täytyy ottaa purkista, sitä ei ole vegaanisessa ruoassa. B12:n kanssa ei kannata jahkailla, sillä se vaikuttaa mm. hermoston toimintaan.

Tämä on sekä hyvänmakuinen että vahva, ja tässä on  reilusti yli päivän saantisuositukset, joten joka päivä en ole tätä suihkinut. Maku on vähän hapan ja mehumainen, sillä tässä on puolukan ja pihlajan mehuja, joita tasapainottaa ksylitoli. Noin 110 kerran annos tätä astetta maistuvampaa B12-vitamiinia kustantaa 22,50 euroa. Lisää B12-vitamiinista voi lukea vaikkapa Vegaaniliiton sivuilta.

Syksy ja D-vitamiini kuuluvat myös yhteen! Tämä versio on siitä erikoinen, että se on vegaaninen ja nimenomaan D3, ei D2. Normaalisti ilman vegaanimainintaa D3 on peräisin eläimestä (lampaan villasta), joten vegaaninen D3 -vitamiini on harvinainen. D2 on sitten taas lähes aina vegaaninen. Valmiste ei oikein maistu tai haise miltään ja on suht miellyttävä käyttää, joskin seos on öljypohjainen. Yhdessä suihkeessa on  20 mikrogrammaa vitamiinia, eli suosituksia enemmän. Purnukka maksaa 16,50 euroa, vinkkinä tuplapakkaus D3-vitskua on nyt alessa.


Sinkki kuuluu kuuriluonteisesti käyttööni, vähintään plasebona flunssakaudella. ;) Vastustuskyky ja ihon hyvinvointi ovat tämän tehopurkin avainsanoja, ja niitä syksyn mittaan kyllä tarvitsen. Lisäksi tässä on C-vitamiinia ja auringonhattu-uutetta, jotka yhdessä sinkin kanssa mahdollisesti tukevat immuniteettia ja jaksamista. 

Ja tämän maku tuo mieleen lapsuuden auringonhattuvalmisteet! Ei nyt varsinaisen hyvänmakuinen, mutta terveellinen ja luullakseni myös paremmin imeytyvä näin nestemäisenä. Nestemäinen, noin 112 suihkauksen Sinkki-Echina-C-vitamiini-suihke on 16,50 euroa, ja suositeltu määrä on 5-10 suihkausta per päivä (en kyllä ihan tähän yllä). Lafkalla on myös kapselimuotoinen, edullisempi tuplasinkki.


Blogikollegat ovat kirjoitelleet jo jonkin aikaa biotiinia sisältävästä ravintolisästä, joka on auttanut hiusten ja kynsien kasvuun ja kuntoon. Päätinpä siis etsiä meitsillekin sopivan keratiinintuotantoa tukevan biotiinilisän vegaanisena. Tästä vesiliukoisesta B-ryhmän vitskusta tuskin haittaakaan on.

Vegaaninen biotiini on ainoa setin kapselimuotoinen vitsku, ja sekin onneksi solakka ja helposti nieltävä. Pitoisuus on tosi vahva, joten päivittäin en tätä ole napsinut. Vaikutukset näkyvät toki muutaman kuukauden käytön jälkeen, joten voisin raportoida blogin puolelle niistä lisää. Ehkä tästä löytyisi apua huonokuntoisiin kynsiin? Biotiini kustantaa täysihintaisena 19,50 euroa. 

Mitä vitamiineja tai lisäravinteita käytät? Lisäätkö niitä syksyllä?


2 kommenttia

 1. Hei
  Mielenkiintoisia tuotteita. Itse olen todella tarkka lisäravinteissa ja vitamiineissa käytetyistä raaka-aineiden muodoista. Haluan saada oikeasti imeytyviä ja tehokkaita aineita. Tutustuin näihin vähän tarkemmin ja huomasin, että ainakin B12 oli siinä "huonommin" imeytyvässä muodossa. Vaikka tätä brändiä aina niin kovasti kehutaan laadukkaaksi merkiksi, niin itselläni on vähän eri fiilis, mm. juurikin tuon B12 vitamiinin takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista ja näkemyksistä. Itse en ole noin 9 vuoden vegaaniajan aikana kiinnittänyt huomiota B12-vitamiinin laatuun ja jokaisessa verikokeessa sitä on ollut vähintään tarpeeksi. :)

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^