Hävikkiruokaa ja kosmetiikkaa netistä halvalla - Matsmart

*sisältää mainoslinkkejä


En varmaan ole ainoa, joka tuntee pientä ahdistusta ympäristöuutisista? Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, ne arjen pienet teot ovat kenties se tehokkain keino tehdä oikeita asioita ympäristön puolesta.

Hävikkiruoan ja muiden hävikkituotteiden hyödyntäminen on arjen ilmastoteko parhaimmillaan. Kun käyttökelpoinen tuote ei päädy roskikseen eli hävikkiin vaan oikeaan käyttöön, se säästää resursseja, lompakkoasi ja luontoa. 

Tällä kertaa kirjoitankin kosmetiikan ohella hävikkiruuasta! Vinkkaan *Matsmart -nimisestä verkkokaupasta, josta voit pelastaa muutoin hävikkiin joutuvia elintarvikkeita ja kosmetiikkaa pikkurahalla (pääset kauppaan suoraan tästä linkistä).

Pidempään minua seuranneet tiedättekin, että ekompi elämäntapa kiinnostaa minua muutenkin, ja on yksi syy siihen, miksi olen vegaani jo kymmenettä vuotta.

Matsmart verkkokauppa

Matsmart - hävikkiruokaa nettikaupasta 


Kuten tiedämme, on vain tyhmää heittää käyttökelpoista ruokaa tai tavaraa pois, sillä silloin valmistukseen käytetyt resurssit menevät tuplasti hukkaan. Hävikkiviikon  mukaan jokainen suomalainen heittää pois vuosittain ruokaa jopa 20-25 kiloa. Ja raha ainakin kiinnostaa -  poisheitetyn ruuan hintalapuksi kohoaa jopa satanen!

Hävikkiruoka ei tarkoita pilaantunutta tai käyttökelvotonta tuotetta, vaan hävikkiä syntyy "luontaisesti" esimerkiksi sesonkivaihtelun, ylituotannon, pakkausten vaihtumisen  tai virheellisten pakkausten vuoksi. Hävikkiruokakaupan konsepti onkin järkevä, sillä "virallisesti kelpaamattomia" tuotteita voi silti aivan hyvin käyttää.

Olen parin vuoden ajan tehnyt tilauksia ruotsalaiseen *Matsmartiin, joka myy hävikkiruokaa, kosmetiikka ja pieniä taloustavaroita halvalla netissä, normaalihinnoista -20 - 90 % alella. Ja kyllä, vegaanisia vaihtoehtoja löytyy usein joka kategoriasta!

Kaikki Matsmartin tuotteet ovat käyttökelpoisia, vaikka hävikki-sanalla onkin  vähän ikävä kaiku. Matsmart voi myydä tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on mennyt, mutta ei koskaan viimeinen käyttöpäivä -merkinnän ylittäneitä tuotteita. Normaalisti kaikki tämä hävikkitavara menisi poistoon, eli pahimmassa tapauksessa roskiin, joten sen myyminen halvalla eteenpäin on fiksua. *Täältä voit lukea lisää Matsmartin toiminnasta.

Matsmartilla on suomenkielinen verkkokauppa, tilaukset tulevat alle viikossa ja mitään ei ole koskaan jäänyt puuttumaan tilauksestani. Postauksen tuotteet olen siis ostanut itse, ja päätin vinkata teille Matsmartista, koska sen idea on kerrassaan fiksu, ja koska olen tehnyt sieltä hyviä löytöjä.


Lue myös: Zero waste -kosmetiikkaa Suomesta
Viimeksi ostin Matsmartista mm. 12-packin Oatlyn Cold Brew Latte -juomia noin 10 eurolla

Mitä ostan Matsmartista? Vinkkejä vegaanisesta hävikkiruoasta ja kosmetiikasta


Hävikkituotteiden verkkokaupan ideaan kuuluu se, ettei tuotevalikoima ole kuukaudesta toiseen samanlainen. Verkkokaupan kategoriat pysyvät kuta kuinkin samana, ja uutuuksia tulee tasaiseen tahtiin.

Matsmart ei ole kokonaan vegaaninen verkkokauppa, mutta olen löytänyt Matsmartista vegaanisia tuotteita mm. kuivatuotteista, suurpakkauksista, karkeista ja kosmetiikastakin.


Matsmart verkkokauppa

Tyypillisesti klikkailen Matsmartin ostoskoriini *suurpakkauksissa vegaanisia eväspatukoita (käteviä töissä), kuiva-aineksia arjen ruoanlaittoon, smoothieita suurpakkauksissa (niin ikään käteviä eväitä) ja satunnaisia herkkuja ja kosmetiikkalöytöjä.  Etenkin luomu-kategoriasta sekä *herkkujen ja snacksien valikoimasta löytää jänniä tuotteita, joita ei Suomessa välttämättä muualla myydä.

Viimeksi tein löytöjä muun muassa eväspatukoista, Oatlyn kahvijuomista, kombuchasta sekä paperisista vanupuikoista, joille aina löytyy käyttöä.

Matsmartin miinus näin vegaanille on se, että tuoteselosteet täytyy klikata auki erikseen avattavasta kuvasta, josta ainesosat täytyy tihrustella. Helpompi olisi lukea tuotetiedot suoraan tekstinä, kuten muissakin verkkokaupoissa standardina.


Ja niin, kosmetiikkatoverini - Matsmart ei nimestään huolimatta myy pelkkää hävikkiruokaa, sillä kuivatuotteiden, snacksien, juomien ja karkkien ohella Matsmartista voit löytää myös vegaanillekin sopivaa kosmetiikkaa edullisemmin.

Olen useasti nähnyt valikoimassa alehinnoin *hygienia- ja kosmetiikkavalikoimassa Urtekramin edullista kosmetiikkaa, Estelle  & Thildin luonnonkosmetiikkaa sekä zero waste -kylpyhuonetuotteita, kuten *paperisia vanupuikkoja ja bambusta tehtyjä hammasharjoja.

Matsmartin kosmetiikkaa löydät useasta kategoriasta, ainakin seuraavista:

 *Beauty Sale

 *luomutuotteet


 *hygienia- ja apteekkituotteet.

Itse laittaisin kosmetiikan yhden valikon alle, mutta verkkokaupassa on muutoin kyllä helppo navigoida. Ja summaten ollaan hyvinkin plussan puolella - halpa hinta, fiksu konsepti ja hyvä vegaaninen valikoima ovat tehneet minusta Matsmartin vakkariasiakkaan.


Onko sinulla kokemuksia hävikkiruoasta?
8 kommenttia

 1. Olipa kiinnostava postaus ja minulle aivan uutta tietoa. On tosi hienoa että markkinoille on alkanut tulla yrityksiä jotka aidosti ottavat lähtökohtana huomioon ympäristön eivätkä porskuta menemään pelkät dollarin kuvat silmissä. Täytyy käydä kurkkaamassa valikoima 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hävikkiruokakaupan idea on kyllä loistava, suosittelen tutustumaan!

   Poista
 2. Ei ole kokemusta hävikkiruuasta. Mielelläni kokeilisin, mutta syön todella vähän mitään "kuivaruokaa" tai valmisruokia, jollaisia hävikkiruokatuotteet kai yleensä enimmäkseen ovat. Eväspatukat kiinnostaisiviat, mutta yritän pysyä niistä kaukana, koska olen aivan yltiöaddiktoitunut niille;) Kosmetiikkaa voisin kokeilla, joten kiitos vinkkauksesta. Mukavaa, että hävikkituotteissa löytyy siltäkin saralta varteenotettavia brändejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matsmartin kuivaruoasta löytyy paljon myös mm. kahvia, teetä, smoothieta ja peruselintarvikkeita, kuten riisiä, jauhoja ym. onneksi. :) Ymmärrän täysin addiktion eväspatukoihin, olen treenannut itseni siitä ulos. :D

   Poista
 3. On kokemusta, kuulun intohimoiseen kannattajakuntaan! :D Käytän sekä Matsmartia, Fiksuruokaa, että esim. ResQ-sovellusta.

  Matsmartilta tilasin kosmetiikkaa minäkin, just noita vanupuikkoja, palasaippuaa sekä Estelle&Thildin huulivoiteen. Erittäin upea juttu, että tieto lisääntyy aiheesta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla Fanni, tiesin että suhun voi tässä luottaa! :D Mä en olekaan Fiksuruokaa tai ResQa testannut. :o

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Tarjoushaukka kiinnostuu aina tällaisista hyvistä diileistä ja ekologinen näkökulma on tietysti pelkkää plussaa! Resq on mullakin käytössä, viime viikollakin hain lähellä olevasta kiinalais- ja sushipaikasta toistakymmentä kasviskevätrullaa 6 eurolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää ehdottomasti tsekata Resq :) Kiitos kiitoksista, toivottavasti teet hyviä löytöjä jatkossa. :)

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^