Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Kosmetiikan eläinperäiset ainesosat listattuna | Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Kosmetiikan eläinperäiset ainesosat listattuna


Vegaaninen kosmetiikka on noussut viime aikoina niin naistenlehtien, kosmetiikan verkkokauppojen kuin keskustelupalstojen sisällöksi isolla otteella. Ja vegaaninen kosmetiikka on toden totta tullut jäädäkseen - kasvava kiinnostus vegaanista ruokavaliota kohtaan lisää mielenkiintoa tehdä eläinystävällisempiä valintoja myös kosmetiikassa.

Kuten tiedämme, vegaaninen kosmetiikka on kosmetiikkaa, jota ei testata eläinkokein eikä se samalla sisällä eläinperäisiä ainesosia. Ja pysähdytään tähän - kosmetiikan eläinperäisiä ainesosia. Aivan, ihan kuin ruoassa ja vaatteissa voi olla eläinperäisiä ainesosia, niitä löydät takuulla myös kosmetiikasta.

Jotta vegaanisen kosmetiikkatuotteen voi tunnistaa helposti, on hyvä luoda katsaus eläinperäisiin ainesosiin, jotka siis tekevät kosmetiikasta ei-vegaanista. Siispä tein listan kosmetiikan yleisimmistä eläinperäisistä ainesosista, jotta voit bongata vegaanituotteita helpommin.

Aiemmin kirjoittamani postaus kertoo, mitä vegaaninen kosmetiikka oikeasti tarkoittaa, ja miten se eroaa ja luonnonkosmetiikasta ja eläinkokeettomasta kosmetiikasta - lukaise täältä postaukseni aiheesta mitä on vegaaninen kosmetiikka

vegaaninen kosmetiikka


Mitä ovat kosmetiikan eläinperäiset ainesosat? 


Yleiset kosmetiikan eläinperäiset ainesosat:

Karmiini CI 75470, carmine, cochineal, natural red 4 
Karmiini on punainen väriaine monissa meikeissä, kuten huulipunissa, luomiväreissä ja jopa aurinkopuutereissa. Karmiini on peräisin murskatuista kokinilli-kirvoista eli hyönteisistä. Karmiinin vaihtoehtona käytetään mm. marjoista, hedelmistä ja mineraalipigmenteistä peräisin olevia väriaineita. Elintarvikkeissa karmiini merkataan E120-koodilla. Karmiini on todella yleinen myös luonnonkosmetiikassa, joka ei automaattisesti tarkoita siis vegaanista tuotetta.

Lanoliini, lanolin
Lanoliinia eli lampaan villarasvaa käytetään usein paksuissa ja / tai vedettömissä perusvoitessa ja esimerkiksi huulirasvoissa. Lanoliinin voi korvata esimerkiksi karitepuun voilla eli sheavoilla.

Mehiläisvaha, cera alba, cera flava, beeswax 
Mehiläisvahaa käytetään paljon mm. ripsiväreissä, huulipunissa ja paksuissa voiteissa. Mehiläisvahan voi korvata erilaisilla kasvivahoilla tai synteettisellä mehiläsvahalla.

Hunaja, honey, mel, apis mellifera
Hunaja on yleinen kosmetiikassa mm. shampoissa, suihkugeeleissä, hoitoaineissa ja jopa huulipunissa. Hunajan koostumuksen voi korvata niin ikään kasviperäisillä vahoilla.

Maito (lehmän, vuohen) - milk - , lactic-, esim. lactoperoxidase, hydrolysed milk protein, sodium cacseinate, caseinate
Maitoa ei suinkaan pelkästään juoda, vaan sitä käytetään kosmetiikassa mm. shampoissa ja voiteissa ainesosana. Eläinperäisen maidon voi kosmetiikassa korvata hyvin vaikkapa kauramaidolla, jos koostumukseen haluaa maitoa. Huomaa kuitenkin, että lactic acid on lähes aina vegaanista, sillä maitohappo on hedelmähappo.

Kollageeni, collagen
Kollageenia hehkutetaan kosmetiikassa paljon, mutta harva tietä että se on peräisin eläinten rustoista, jänteistä ja kudoksista. Vegaaninen kollageeni on harvinainen, mutta aiheeseen liittyy se, että C-vitamiinin käyttö edistää ihon luontaista kollageenin tuotantoa.

Eläinten karva, luonnonkarva, natural hair
Eläinten karvaa ei käytetä suoraan kosmetiikassa, mutta meikkisiveltimissä esimerkiksi vuohen, ponin ja oravan karva on hyvin yleistä. Valmistajat harvoin itsekään tietävät, millaisista olosuhteista eläinten karva tulee, ja onneksi nykyään onkin pilvin pimen laadukkaita vegaanisia siveltimiä. Olen koonnut blogiin listan vegaanisista meikkisiveltimistä. Vegaaninen vaihtoehto siveltimien eläinkarvalle on esimerkiksi taklon-kuitu.

axiology-huulipunat
Axiologyn huulipunat ovat vegaanisia eivätkä sisällä mehiläisvahaa tai karmiinia


Harvinaisemmat, silti käytetyt eläinperäiset ainesosat kosmetiikassa:

Kitiini, chitin 
Hyönteisen ulkoisesta "rangasta" peräisin oleva kovettava ja kiiltoa tuova ainesosa. Melko yleinen esimerkiksi hiuslakoissa ja joskus kynsilakoissa. Vegaanisia vastineita löytyy paljon kosmetiikasta.

Sellakka, shellac 
Kuoriaisten kuoresta otettava ainesosa, jolla parannetaan mm. tuotteen kovettavia ominaisuuksia ja kiiltoa vähän edellisen esimerkin tapaan.

Etana - snail extract 
Kyllä, myös etanan limaa käytetään kosmetiikassa! Tämän voi onneksi välttää helposti, sillä huippuhyviä seerumeita on pilvin pimein ilman etanoita tai muita eläinperäisiä ainesosia.

Steariini (eläimen rasva)  glyceryl stearate, PEG-100 stearate, tallow 
Eläinperäiset rasvat kosmetiikassa puhututtavat paljon, mutta niiden vegaaniset vastineet ovat todella yleisiä. Kuitenkin esimerkikisi korealaisessa kosmetiikassa eläinten (esim. hevosten ja sikojen= oikean rasvan käyttö on hyvin yleistä.

Glyceriini, eläimen rasva, glyserin, glycerides, glyceryls, fish glyserides
Glyseriini on yleensä jo lähes aina kasviperäinen eli vegaaninen rasva, mutta synteettisessä (eli ei-luonnonkosmetikassa) siihen voi törmätä eläinperäisenä.  Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa ei ole sallittua käyttää eläinperäistä glyseriiniä.

Silkki, silk, silk protein, silk powder, silk amino acids
Silkkitoukista saatua silkkiä käytetään yhä mm. hoitoaineissa, shampoissa ja silmänympärysvoiteissa. Vegaanisena vaihtoehtona silkin hohteen voi korvata helposti mineraaleilla.

Kalan suomuista peräisin olevan guanine / pearl essence 
Melko harvinainen ainesosa, jota käytetään esimerkiksi kynsilakoissa tuomassa kimalletta. Kalan suomujen ainesosasta saatetaan käyttää myös hieman harhaanjohtavasti nimeä pearl (essence) - mutta yhtä kaikki, myöskään aidot simpukoiden helmet eivät ole vegaanisia.

Keratiini, keratin,  hydrolyzed keratin
Esimerkisi rustosta uutettava keratiini-proteiini ei ole aina eläinperäistä, ja sen voi helposti korvata esimerkiksi soija- ja pähkinäproteiineilla. Eläinperäistä keratiinia käytetään paljon hiustuotteissa.

Propolis
Eli mehiläisten valmistama kittivaha, jolla ne mm. tilkitsevät pesänsä aukkoja. Propolista käytetään usein vahamaisissa tuotteissa.

Skvalaani, squalane
Skvalaani on lähes aina jo kasviperäistä eli vegaanista, mutta joskus ei-luonnonkosmetiikassa voi törmätä tähän hainmaksasta uutettuun öljyyn. Skvalaani on yleinen kosteuttavissa voiteissa ja rasvoissa. Vegaaniinen skvalaani tehdään usein oliiviöljystä.


kosmetiikan sertifikaatit
Esimerkiksi virallinen Vegan-kukkalogo kertoo yhdellä silmäyksellä, onko tuote vegaanikosmetiikkaa

Mistä löytää vegaanista kosmetiikkaa, eli kosmetiikkaa, jossa ei ole eläinperäisiä ainesosia?

Moni kosmetiikkafirma merkkaa nykyään suoraan purkkiensa kylkeen, jos tuote sopii vegaanille. Esimerkiksi Vegan Societyn logo kertoo siitä, ettei tuotteita ole myöskään testattu eläinkokein. Monet luonnonkosmetiikan verkkokaupat ovat myös keskittyneet hyvin vegaaniseen kosmetiikkaan, vaikka kannattaa huomata, että luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti vegaanista. Usein hyvin varusteltujen kosmetiikan verkkokauppojen tuotetiedoissa kerrotaan, jos tuote sopii vegaanille.

Blogini tontilta löydät myös vegaanisen kosmetiikan pienen tietopankin - yli 500 postaustani sisältävät vegaanisen kosmetiikan tuotearvioita ja listauksia.

Olen koonnut blogiini useita vegaanikosmetiikan listoja, mm.
- vegaaniset huulipunat
- vegaaniset ripsivärit
- vegaaniset aurinkovoiteet ja itseruskettavat
- vegaaniset deodorantit

Kommentit

  1. Kiitos tästä tietopläjäyksestä! Löytyi muutama uusi ainesosia vältettäväksi. :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^