Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Miten tunnistaa aito Cruelty Free -kosmetiikka? | Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Miten tunnistaa aito Cruelty Free -kosmetiikka?

Kosmetiikan eläinkokeet puhututtavat kosmetiikkamaailmaa säännöllisesti, ja hyvä niin. Tällä kertaa pureudumme siihen, mitä on cruelty free -kosmetiikka, ja miten sellaisen voi tunnistaa. Tiedämme jo ilman graafisia kuvia tai eläinkokeiden tarkkaa kuvailua, että kosmetiikan eläinkokeet eivät ole millään tavalla eettisiä.

Cruelty free -kosmetiikka tarkoittaa eläinkokeetonta kosmetiikkaa, ja termi on otettu käyttöön englannista. Cruelty free on suomeksi siis "eläinkokeeton kosmetiikka". Ja eläinkokeettomalla kosmetiikalla tarkoitamme tuotetta, jota tai jonka raaka-aineita ei ole missään valmistuksen vaiheessa testattu eläimillä.

Valmiita kosmetiikkatuotteita ei juurikaan testata eläinkokein, mutta ei voi suoraan myöskään sanoa, että kosmetiikan eläinkokeet olisivat kokonaan poistuneet. Vaikka valmiita tuotteita ei testattaisi eläimin, kosmetiikan ainesosia saatetaan testata tai testauttaa valmistusvaiheessa. Samoin jotkin maat, kuten Kiina, voivat vaatia tuontikosmetiikalle eläinkokeita tietyissä tapauksissa.

Lue myös: mitä on vegaaninen kosmetiikka ja mitä ovat kosmetiikan eläinperäiset ainesosat


Miten tunnistaa cruelty free -kosmetiikka eli eläinkokeeton kosmetiikka?

1. EU:n kosmetiikan eläinkoekielto ei kerro kaikkea 

Kosmetiikan eläinkokeet ovat olleet kiellettyjä Euroopan union alueella tulkinnasta riippuen jo vuodesta 2004-2013 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että EU:ssa ei saa testata valmiita kosmetiikkatuotteita tai niiden ainesosia eläinkokein. Kielto oli usean vuoden eläinjärjestöjen lobbauksen tulos, ja ehdottoman hyvä uutinen.

Euroopan unionin kosmetiikan eläinkokeiden kielto ei kuitenkaan tarkoita täydellistä EU:n eläinkokeettomuutta. Eläinkokeilla testatun kosmetiikan kieltoa ei nimittäin juurikaan valvota. Ja koska koko muu maailma ei ole eläinkokeeton, eläinkokeita hyödyntäviä tuotteita voi tulla EU:n sisälle.

Lisäksi on hyvä muistaa, että kielto koskee kosmetiikan eläinkokeita. Joitain ainesosia on siis mahdollista testata tai testauttaa esimerkiksi lääkkeiden tai kemikaalien rutiinitestausta. Siksi kannattaa etsiä pupumerkkejä esimerkiksi kodinpuhdistusaineiden purkeista, sillä niiden eläinkokeita ei ole kielletty edes EU:ssa!


2. Kiinan eläinkokeet eivät ole yksiselitteinen asia

Kiina on pitkään ollut murheenkryyni eläinkokeettomuuden kannalta, sillä se on vaatinut eläinkokeita ulkomaiselle kosmetiikalle, jota viedään Kiinaan myyntiin. Taustalla on Kiinan viranomaisten päättämä linjaus kaiken kosmetiikan turvallisuuden varmistamisesta.

Lyhyesti asia on se, että Kiina on vaatinut kaikelta ulkomaalaiselta kosmetiikalta turvallisuustestejä eläinkokein. Usea tunnettu eläinkokeeton brändi on kieltäytynyt menemästä Kiinan markkinoille juuri eläinkoepolitiikan vuoksi. 

Mutta viime vuosina Kiina on muuttanut sääntöjään pikku hiljaa eläinystävällisemmäksi siten, että kaikkea siellä myytävää ulkomaalaista kosmetiikkaa ei enää testata automaattisesti eläinkokein. Asia on silti monimutkainen, ja aiheesta saisi vaikka kokonaisen postaussarjan. Seuraavaksi käyn läpi Kiinan eläinkokeiden pääpointit.

 • Kiinan viranomaiset ovat pitkään vaatineet eläintestejä tuontikosmetiikalle, mutta sääntöjä on vaihe vaiheelta höllätty viime vuosina. 
 • Kiina voi tehdä eläintestejä tuontikosmetiikalle ennen markkinoille laskua (pre-market) tai kun tuote on jo markkinoilla (post-market).
 • Kiina lopetti alkuvuonna 2019 rutiiinitestauksen tuontikosmetiikalleen, mikä sulkee yhden eläinkokeiden vaiheen pois, mutta jättää jäljelle vielä muutaman porsaanreiän eläinkokeiden tekemiselle.
 • Kiina ei vaadi eläinkokeita kosmetiikalle, jotka ovat "tavanomaista kosmetiikkaa",  kuten shampoita ja saippuoita, jos ja kun niiden turvallisuus voidaan osoittaa muilla testeillä. Suunnitteilla on ulottaa eläinkokeiden kiertämisen mahdollisuus myös "erikoisempaan kosmetiikkaan", kuten hiusväreihin.
 • Usea cruelty free -sertifikaatti ei myönnä sertifikaattia tuotemerkeille, jotka myyvät Kiinassa, elleivät ne voi todentaa, että tuotteille ei vaadita eläinkokeita (ks edellinen kohta, ja myöhemmin postauksesta sertifikaateista).
 • Esimerkiksi tiukasti eläinkokeettomana tunnettu Leaping Bunny -sertifikaatti sallii nykyään joidenkin sertifioitujen tuotesarjojen myymisen Kiinassa, kun on tarvittavat todisteet siitä, että tuotteita ei testata Kiinassa eläinkokein. Sertifikaatin taustalla oleva Cruelty Free International käy aktiivista vuoropuhelua Kiinan päättäjien kanssa asian tiimoilta. 
 • Ulkomaalainen kosmetiikkavalmistaja voi kiertää Kiinan eläinkokeita myymällä tuotteitaan verkkokaupan kautta suoraan kiinalaisille kuluttajille.
 • Kiinan eläinkoepolitiikka ei koske Hong Kongin aluetta, jossa tuotteita voi myydä ilman eläinkoepakkoa.
 • Kiinassa valmistettava kosmetiikka ei automaattisesti tarkoita eläinkokeita. Moni ei-kiinalainen tuotemerkki voi valmistaa tuotteitaan Kiinassa, jolloin niiltä ei vaadita eläintestausta kuten ulkomailta tuotavalta kosmetiikalta. 

Vaikka korjattavaa löytyy, viime vuosien kehityksen perusteella Kiina ottaa hitaita mutta hyviä askelia eläinkokeiden vähentämiseksi.

Suosittelen aina kysymään yritykseltä, jonka eläinkokeettomuudesta haluat kuulla lisää, myykö yritys tuotteitaan Kiinaan! 3. Cruelty free ja vegaaniset ainesosat eivät tarkoita samaa

Kosmetiikkapurkin kyljessä komeilee iloisella fontilla painettu "vegan" - kaikki ok siis? Ei valitettavasti. Moni eläinkokeistaan tunnettu isompi brändi on myös lähtenyt ratsastamaan omilla vegan-merkinnöillään, millä tarkoitetaan lähinnä vegaanista koostumusta.

Laajasti ymmärrettynä vegaaninen kosmetiikka kuitenkin tarkoittaa kosmetiikkaa, joka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia eikä sitä ole testattu eläimin. Usea yritys käyttää vegan-sanaa kuitenkin löyhästi markkinoinnissaan, vaikka mahdollisesti testauttaisi tuotteitaan tai raaka-aineita eläinkokein. Ei kuulosta järin "vegaaniselta"! On hyvä myös erottaa viralliset eläin- ja vegaanijärjestöjen Vegan-logot yritysten omista purkkien kylkeen painamista merkinnöistä.

Kertaus on opintojen äiti:  yleiskielessä cruelty free ei ole sama kuin vegaaninen kosmetiikka, sillä vegaaninen kosmetiikka on samalla sekä eläinkokeetonta että ainesosiltaan vailla eläinperäisiä aineita.


4. Cruelty free -sertifikaatit todentavat eläinkokeettomuutta

Eläinkokeetonta kosmetiikkaa etsiessä cruelty free -sertifikaatit ovat iso apu, sillä ne kertovat silmäyksellä yrityksen arvoista ja helpottavat ostopäätöksiä. 

Sertifikaattilistoja ylläpitää usea voittoa tavoittelematon eläinoikeusjärjestö ympäri maailmaa. Seuraavaksi käyn läpi tunnetuimmat cruelty free-sertifikaatit.

Jokainen näistä sertifikaateista kieltää eläinkokeiden tekemisen ja teetättämisen koko tuotannon osalta, eikä hyväksy tuotteiden myymistä Kiinan vapailla eläinkokeellisilla markkinoilla. Jokainen alla mainittu taho myös päivittää kosmetiikkabrändien listaansa säännöllisesti.

On hyvä muistaa, että vaikka yrityksellä olisi cruelty free -sertifikaatti eli "pupulogo", se ei välttämättä painauta sitä tuotteidensa pakkauksiin. 


Cruelty free -sertifikaatteja:

Leaping Bunny

Leaping Bunny tunnetaan Suomessa "Animalian eläinkokeettomana listana", mutta sertifikaatti on  todellisuudessa kansainvälinen. Eläinkokeita vastustavien järjestöjen perustama Leaping Bunny -sertifikaatti kieltää eläinkokeet niin raaka-aineiden kuin valmiiden tuotteiden osalta. Kun yritys haluaa sertifikaatin, sen täytyy toimittaa kirjallisen todistukset eläinkokeettomuudestaan ja käytävä säännölliset (kirjalliset) tarkastukset, jotta sertifikaatti säilyy.

Koska Leaping Bunny -sertifikaatti on kansainvälinen, eri mailla on omia ja toisistaan vähän eroavia Leaping Bunny -listoja.

Olen muuten itse vinkannut Suomen Leaping Bunny -listalle useamman tuotemerkin - laita viestiä Animalialle, jos löydät Suomesta jonkin Leaping Bunny -tuotesarjan, joka ei listalta vielä löydy.

Peta Cruelty Free 

Kun yritys haluaa Petan Beauty Without Bunnies -listalle, sen täytyy  todistaa tuotantosa cruelty free -periaatteet dokumentein ja allekirjoittaa sopimus tietojen todenperäisyydestä. Petan listalle päästäkseen eläinkokeettomuuden tulee kattaa sekä valmiit tuotteet että ainesosat, eikä Petan hyväksymä yritys saa teetättää eläinkokeita myöskään muilla toimijoilla. 

Peta ylläpitää listaa myös eläinkokeettomuuteen sitoutumattomista yrityksistä ja tiedottaa isosti, jos jokin firma jää kiinni eläinkokeista. Petalla on myös oma cruelty free -lista niille brändeille, jotka ovat myös vegaanisia. 

Choose Cruelty Free

Choose Cruelty Free (CCF) on australialainen eläinkokeita vastustava järjestö, jolla on oma pupulogo-sertifikaatti. CCF:n cruelty free -listalle päästäkseen kosmetiikkayrityksen täytyy todistaa eläinkokeettomuutensa niin raaka-aineiden, kuin valmiiden tuotteiden osalta koko tuotantoketjun osalta. Jotta listalle voi päästä, yrityksen täytyy allekirjoittaa laillisesti sitova sopimus, jossa se takaa antamiensa eläinkokeettomuutta koskevien tietojen oikeellisuuden.

CCF:n lista ei ota mukaan yrityksiä, jotka ovat eläinkokeita tekevien yritysten omistuksessa. Choose  Cruelty Free kieltää myös useiden eläinperäisten kosmetiikan ainesosien käytön.

Vegan Societyn sertifikaatti

Maailman vanhimman vegaanijärjestön myöntämä sertifikaatti eroaa edellä mainituista sillä, että tuotteiden tulee olla ainesosiltaan vegaanisia sen ohella, että ne ovat eläinkokeettomia.

Vegan Society pyytää todisteet siitä, että sertifikaatin haluavan yrityksen tuotteissa ei ole hyödynnetty eläinperäisiä ainesosia eikä eläinkokeita missään tuotannon vaiheessa. Yrityksiä myös tarkastetaan säännöllisesti sertifikaatin osalta. Eläinkokeiden kielto koskee niin raaka-aineita kuin valmiita tuotteita, eikä yritys saa teetättää eläinkokeita myöskään muilla osapuolilla. 


Jotkin firmat haluavat brändäytyä mieluummin ekologisiksi kuin cruelty freeksi. Myös pitkä lista luonnonkosmetiikan sertifikaatteja kieltääkin eläintestauksen niin raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden kohdalla, vaikka mielestäni kuluttajalle olisi helpompaa, jos purkin kyljessä olisi sekä pupulogo että ekosertifikaatti.

Sertifikaattikeskustelu lehahtaa helposti vegaanipiireissä, mutta uskon, että jokainen voi tehdä omat valintansa, millä sertifikaatilla varustettua kosmetiikkaa hankkii, eikä asia ole mustavalkoinen.5. Kosmetiikkayrityksen omat vastaukset kertovat paljon

Jos mietit, onko jokin kosmetiikkatuote eläinkokeeton, hyvä tapa on kysyä suoraan yritykseltä asiasta. Kuten todettu, harva yritys kertoo nykyään "tekevänsä eläinkokeita", mutta niihin voi olla osallisena, jos ei ole tarkkana.

Kun haluat tietää yrityksen eläinkokeettomuudesta, voit kysyä esimerkiksi
 • Testataanko valmiita tuotteita tai niiden ainesosia eläinkokein
 • Käyttävätkö alihankkijat tai tavarantoimittajat eläinkokeita 
 • Myykö yritys kosmetiikkaa Kiinaan

Vaikka yrityksellä ei olisi kaikkia sertifikaatteja, se voi silti vastustaa eläinkokeita ja avata tuotantoaan läpinäkyvästi. Siksi suosittelen aina myös kysymään yritykseltä eläinkokeettomuudestaan. Usea sertifikaatti on myös maksullinen ja työllistävä, joten jotkut yritykset voivat lykätä niiden hankkimista tai keskittyä vain yhteen. 

On kuitenkin eri asia, jos yritys kertoo selvästi, ettei se halua profiloitua "eläinkokeettomaksi" tai "hippikosmetiikaksi", eikä siksi hanki sertifikaattia tai avaa cruelty free -periaatteitaan. 

Cruelty free -kosmetiikan hankkimisessa tulee siis muistaa olla tarkkana, mutta rakettitiedettä eettisen kosmetiikan löytäminen ei ole! Nykyään cruelty free -kosmetiikan markkinat ovat suuremmat kuin koskaan.Ymmärrän, että kosmetiikan eläinkokeet herättävät tunteita suuntaan ja toiseen, mutta pidetäänhän kommenttiboksi kaikkia kunnioittavana! <3

Kommentit

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^