Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Eettiset, ekologiset ja vegaaniset farkut - mahdoton yhtälö? | Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Eettiset, ekologiset ja vegaaniset farkut - mahdoton yhtälö?

*mainoslinkki


En usko, että olen ongelmani kanssa yksin. En halua luopua farkkutyylistäni, mutta mistä löytäisin ne luottohousujen luottohousut, eli eettiset ja ekologiset farkut vegaanisena? Ja vieläpä tietyn malliset, sopivan kokoiset ja tummat.

Ennen kuin kerron eettisistä farkuista, joita voit hankkia helposti Suomesta, otetaan pieni muistutus siitä, miksi farkkujen alkuperälle kannattaa lotkauttaa korvaa. Yhden farkkuparin valmistukseen kuluu tyypillisesti tuhansia litroja vettä, pikamuodin farkut ovat kuluttajalle niin halpoja, ettei työntekijälle jää käteen reilua palkkaa, ja halpavaatetuotannon työolosuhteet ovat kurjat.

Farkut ovat kuitenkin rakastetuimpia ja käytännöllisimpiä vaatteita. Ne ovat syystäkin olleet vuosikymmeniä about kaikkien vaatekaapissa jossain vaiheessa. Mutta juuri siitä syystä vaateteollisuudelta kannattaa vaatia tuotteita ja toimintaa, mitkä kestävät eettistä tarkastelua.

Kun haluaa olla ekologinen vaatteiden käyttäjä, fiksuinta on käyttää omistamansa vaatteet loppuun ennen uuden hankkimista. Mutta farkut ovat päivittäisessä käytössäni kuluvia, ja niiden hankinta tulee ennemmin tai myöhemmin eteen.

Tänä syksynä oli aika hankkia farkut, ja nyt löysin ne kerrankin eettisempänä, ekompana ja täysin vegaanisena, eli ilman sitä turhimmasta turhaa nahkaläpyskää.

Koen jälleen tarpeen kertoa disclaimerina, että vaatekaappini ei ole tip top-eettinen, joskin nykyään vaatteideni hankinta on superkriittistä. Voit lukea ajatuksiani eettisestä muodista tästä postauksesta.


Eettiset, ekologiset ja vegaaniset farkut - Kings of Indigo

Kun on päättänyt hankkia seuraavat vaatekappaleensa vastuullisempana, farkkujen etsiminen vaatii vähän enemmän työtä, mutta mahdotonta niiden löytäminen ei ole.

Suomessa on toki jo useita eettisen muodin verkkokauppoja ja yrityksiä, joiden valikoimassa on muun muassa legginsejä, hameita ja kangashousuja, mutta itse farkut loistavat poissaolollaan. Toisaalta farkut ovat työläämmät valmistaa, niitä ei valmisteta eettisenä niin suurissa erissä ja pienyritys-jälleenmyyjät eivät voi pitää jättimäisiä varastojakaan.
Eettisten farkkujen etsinnän haaste on myös saatavuudessa, eli mielestäni ei auta syyllistää yksilöitä (tai ylipäänsä lähteä liikkeelle syyllistämisestä - ajatusten herättely on eri asia).  Vastuullisia farkkuja myyviä kauppoja on Suomessa vain kourallinen ja suosituimmat mallit myydään nopeasti loppuun. Toisaalta kun suosii vastuullisen muodin kotimaisia jälleenmyyjiä, vain sitä kautta valikoima voi kasvaa Suomessakin.

Löysin eettisemmät farkkuni lopulta googlauksen myötä kestävän muodin myymälästä Nudgesta, jolla on sekä verkkokauppa että kivijalkamyymälä Helsingissä. Kokeilin muutamat eri mallit, sillä valikoimassa olikin sopivan oloisia vegaanisia farkkuja useilta eri valmistajilta. Kiva ylläri!

Ostamani Kings Of Indigon Christina High -farkut täyttävät vastuullisuuden tärkeimmät kriteerit:
  • reiluissa olosuhteissa tuotetut
  • ekologisempaa materiaalia (pääraaka-aineet luomupuuvillaa ja kierrätettyä puuvillaa)
  • vegaaniset (merkkitägi on kierrätettyä muovipulloa nahkan sijaan)
  • bonuksena halusin ostaa farkut kotimaiselta jälleenmyyjältä. 


Farkkujen hinta oli totta kai isompi kuin pikamuodin liikkeissä. Se on loogista, sillä nyt farkkujen tekijällekin jää käteen palkkaa, ja hankin itse minimalismin hengessä mieluummin yhdet hyvät kuin monet ihan ok:t.

Kings of Indigon farkut ovat parempi valinta siksi, että luomupuuvillan tuotannossa kemikaaleja käytetään vähemmän, ja kierrätetty materiaali vähentää hiilidioksidipäästöjä, kun uutta ei tarvitse tuottaa. Farkut on tehty Tunisiassa valvotuissa olosuhteissa.

Kings of Indigon Christina-farkkujen malli on hyvin korkeavyötäröinen ja pillilahkeinen. Jouduin pienennyttämään ompelimossa lahkeen napakkuutta, mutta muutoin farkut ovat hyvin istuvat. Ne pitävät muotonsa ja ovat tarpeeksi joustavat ilman turhaa legginsimäisyyttä. Kangas on hieman paksumpaa, joten farkut sopivat täydellisesti syksyyn ja talveen.

Farkut: Kings of Indigo, Neule: *Papu Patent Long, Korvikset: *Annie Eleanoora 

Tiedän kokemuksestani, kuinka paljon luottofarkkujen etsiminen eettisenä voi viedä aikaa, joten kokosin alle vinkkejä niiden ostopaikoista. Rajauksen tein vegaanisiin, vastuullisesti tuotettuihin farkkuihin, joita voit hankkia Suomesta.


Eettiset ja vegaaniset farkut Suomesta -vinkkejä


ARMEDANGELS

Saksalainen ARMEDANGELS valmistaa naisten ja miesten vaatteita, joiden periaatteena on läpinäkyvä tuotanto (tägeinä mm. Reilu Kauppa, Fair Wear Foundation) ympäristöystävällisemmät materiaalit (mm. tencel, luomupuuvilla, luomupellava) sekä tyylikkäät kuosit. Brändin valikoimasta 90% on vegaanisia vaatteita, ja farkuistakin useimmat ovat ilman nahkaläpyskää.

Vegaaniset farkut (Peta Approved) on merkattu tuotetietoihin Nudgessa, joka jälleenmyy tuotteita.

Kings of Indigo

Kings of Indigo on tunnetuimpia eettisten farkkujen valmistajia, ja repertuaarista löydätkin useita eri malleja, värejä ja pituuksia. Kuten moni muu listan merkki, Kings of Indigo tekee malleja, jotka eivät koskaan poistu muodista - suoralahkeiset ja pillifarkut säilyttävät suosionsa.

Kings of Indigon valmistusketju on jäljitettävissä, ja vastuullisuudesta kertoo mm. Fair Wear Foundationin vaatimusten noudattaminen. Farkuissa käytetään luomupuuvillaa ja kierrätettyä puuvillaa, ja kaikki merkin farkut ovat nykyään vegaanisia.

Kings of Indigon eli K.O.I.n farkkuja löydät Nudgesta.

Lumoan

Kotimainen Lumoan valmistaa *Bestie-farkkujaan lähituotantona: farkut suunnitellaan Suomessa ja ommellaan Virossa. Farkkujen materiaali on kierrätettyä puuvillaa, luomupuuvillaa, kierrätettyä polyesteria ja elastaania. Kankaan käsittelyssä on kiinnitetty myös huomiota veden ja materiaalien säästämiseen. Kieltämättä kuulostaa hyvältä, ja sininen farkkukangas on aina muodissa.

Mud Jeans 

Mud Jeansin tuotantoa määrittää läpinäkyvä tuotanto ja ekologisemmat matskut, ja brändillä onkin useita sertifikaatteja mm. B Corp, Joutsenmerkki, Ecocert, Peta ja Global Recycle Standard. Farkuissa on esimerkiksi käytetty sekä luomu- että kierrätyspuuvillaa. Mud Jeans tekee myös hyväntekeväisyyttä näyttävästi ja on julkaissut collab-projekteja Sea Shepherdin kanssa.

Kaikki Mud Jeansin farkut ovat vegaanisia  ja voit hankkia niitä Nudgesta ja Kind of Greenista.

Nudie Jeans 

Ruotsalaisen Nudie Jeansin kaikki farkut ovat vegaanisia, luomupuuvillaisia ja tehty Fair Wear Foundationin auditoimissa tuotantolaitoksissa, joiden tiedot on luettavissa merkin nettisivuilta. Nudie Jeansin farkkuja voit hankkia ainakin Nudgesta (joko huomasitte, mikä kauppa on hyvin edustettuna listallani? Hyvä Nudge! Ja ei, en saa rahaa maininnastani.).

People Tree

*People Tree on pitkän linjan reilun kaupan muodin yritys, jonka valikoimassa on värikkäiden ja klassisten vaatteiden ohella nykyään myös eettisesti tehtyjä farkkuja. People Treelle on myönnetty ensimmäisenä vaatefirmana esimerkiksi World Fair Trade Organisatin -merkki ja reilujen työolosuhteiden tiukasta noudattamisesta kertoo esim. GOTS-standardi.

People Treen vegaaniset farkut on merkattu esimerkiksi Weecosin valikoimaan: tsekkaa ainakin *vegaaniset leveät farkut sekä *slim-farkut!

Ja emme unohda kirppareita! Käytetyn vaatteen ostaminen on ekompaa kuin uuden hankkiminen, ja vaikka itse en ole löytänyt sopivia farkkuja vielä käytetyn vaatteen liikkeistä, tiedän että moni vannoo niiden nimeen. Farkkujahdissa kannattaa siis tsekata muutamia second hand-kauppoja, kuten WST, Emmy ja Zadaa (app).

Lukuvinkkinä: listani kotimaisista kaupoista, joista voit hankkia vegaanista vastuullista muotia - muutakin kuin farkkuja.


Oletko sinä löytänyt eettiset farkut? Vinkkaa kommentteihin parhaat löytösi!

Comments

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^