Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Vegaaninen kollageeni iholle - onko se mahdollista? | Rabbit Glow - vegaaninen kosmetiikkablogi

Vegaaninen kollageeni iholle - onko se mahdollista?

*mainoslinkki


Mitä kollageeni on, entä mistä se valmistetaan? Onko olemassa vegaanista eli kasviperäistä kollageenia?  Kauneus- ja hyvinvointiskenessä kaikki puhuvat kollageenista. Kollageeniravintolisät ovat nykyään vakionäky monissa kaupoissa, ja kollageeniä löytyy milloin jauheista, proteiinipatukoista, makuvesistä kuin suklaapatukoistakin.

Vegaanit ja kasvissyöjät jäävät kollageenimarkkinoilla sivuun, sillä kollageeni on eläinperäistä. Tyypillisesti kollageenilisä on peräisin naudasta, siasta tai kalasta, eli täysin samaa tuotantoa kuin se, mistä liha lautaselle ilmestyy.

Kollageeni kiinnostaa, sillä se on tärkeä ihon rakennusaine, jonka lisäravinnekäytöllä kerrotaan olevan positiivisia vaikutuksia nuorekkaan, kimmoisan ja rypyttömän ihon tekijänä.

Koska kollageeni on eläinperäistä, ovatko vegaanit ja kasvissyöjät siis tuomittuja ryppyiseen tulevaisuuteen, jos eivät kerran nauti kollageenilisiä? Kerron siitä lisää tässä postauksessa, mutta lyhyt valistunut vastaukseni on, että eivät ole, sillä keho on siitä viisas, että se valmistaa kollageenia itse. Ja kehon kollageenin tuotantoa voi myös auttaa tehostumaan itse parilla niksillä.

Postaus ei ole tarkoitettu vastalauseeksi sinulle, joka syöt kollageenia, vaan enemmän tietolähteeksi, joka avaa suositun ainesosan taustoja. Saan myös kyselyitä vegaanisista kollageenivalmisteista, joten katsoin fiksuksi nostaa aiheen käsittelyyn.

vegaaninen kollageeni

Mitä on kollageeni ja miksi se kiinnostaa ihonhoidossa?

Kollageeni on syystäkin tärkeä kehon rakennusaine, sillä ihmisen elimistössä kollageeniproteiini vaikuttaa suotuisasti eri kudosten muodostumiseen. Kollageenia on esimerkiksi ihossa, nivelissä, rustoissa ja luustossa ympäri kehoa.

Kollageenin tärkein tehtävä on edistää ihon, nivelten,  jänteiden ja muiden kudosten joustavuutta ja normaalia toimintakykyä. Kauneusmaailmassa kollageeni kiinnostaa erityisesti siksi, että sen kerrotaan auttavan ihoa pysymään kimmoisana, vähemmän ryppyisenä ja nuorekkaampana.

Ihmisen keho valmistaa kollageenia luontaisesti, joten kollageenia löytyy meistä jokaisesta siltänään. Vanhemmiten elimistön kollageenitehtaat kuitenkin hidastuvat. Myös esimerkiksi tupakointi, sokerin syönti ja liiallinen auringonotto tekevät hallaa kollageenin tuotannolle.

Kollageenin puute voi näkyä iholla esimerkiksi juonteiden lisääntymisenä ja ihon veltostumisena. Eli toisin sanoen tyypillisinä ikääntymisen merkkeinä.

Kollageenista puhuttaessa on tärkeää huomata, mitä lupauksia kollageenivalmisteet antavat, ja mitä ne ehkä sanovat tekevänsä. EU ei ole tällä tietoa vielä hyväksynyt kollageenituotteille terveysväittämiä, joita voisi yleisesti käyttää tuotteiden markkinoinnissa.

Terveysväittämien puute johtuu siitä, että ei ole tarpeeksi tutkimustietoa, jonka perusteella kollageenin voisi suoraan sanoa tekevän ihosta esimerkiksi rypyttömän. Etenkin kollageenin optimaalisesta imeytymisestä on paljon todentamatonta tietoa. Näin ollen kollageenilisiä ei ole EU:ssa sallittua mainostaa lupauksilla, jotka suoraan esimerkiksi kertovat, että rypyt oikenevat, jos tätä väitettä ei ole testattu ja todennettu.

Vaikka terveysväittämistä on herännyt keskustelua, kollageeni kiinnostaa kuluttajia, ja moni haluaa varmistaa kollageenin saantinsa.

kollageeni kasviperainen

Onko olemassa kasviperäistä eli vegaanista kollageenia?

Lyhyesti: ei ole olemassa suoraan vegaanista kollageenia, sillä kollageeni on aina eläimen nahasta tai ruhosta peräisin.

Vegaanien tai kasvissyöjien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan kollageenin puutteesta tai rupsahtamisesta. Elimistö tuottaa kollageenia itse, ja on useita ravintoaineita ja vitamiineja, joiden saannista huolehtimalla voit auttaa kehoasi tehostamaan kollageenin tuotantoa.

On siis kaksi eri asiaa, että markkinoilla on vegaanille sopivia ihon kollageenin tuotantoa tukevia lisäravinteita ja kosmetiikkatuotteita kuin itse kollageenia. Kuten tiedämme, ei siis ole olemassa esimerkiksi vegaanisia kosmetiikkatuotteita, jotka suoraan sisältävät kollageenia, vaan tuotteita, jotka voivat tukea ulkoisesti ihoa uudistumaan.

Miten voit tehostaa elimistösi omaa kollageenin tuotantoa?

Kun haluat auttaa elimistöäsi valmistamaan kollageenia mahdollisimman tehokkaasti, ensimmäinen askel on ottaa sisäiset kollageenin tuotantoa tehostavat keinot käyttöön. Myös kosmetiikalla voi häivyttää ikääntymisen merkkejä (ja kerron siitä pian lisää), mutta kehosi sisällä toimivan kollageenitehtaan tukeminen on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Tärkeimmät kaksi asiaa, jotka tukevat kehosi kykyä tuottaa ja hyödyntää kollageenia optimaalisesti, ovat C-vitamiini ja aminohapot eli proteiinit. 

C-vitamiini on todellinen supervitamiini, jonka on todettu tutkimuksissa tehostavan elimistön omaa kollageenisynteesiä. Vitamiini osallistuu kollageenin tuotantoon esimerkiksi varmistamalla solujen yhteistoiminnan kollageenin muodostumisen aikana. C-vitamiini osallistuu myös esimerkiksi elimistön hyaluronihapon muodostamiseen, ja sen riittävä saanti on kaiken kaikkeaan olennaista ihon hyvinvoinnille.

Elimistö muodostaa kollageenia proteiineista saatavista aminohapoista, joten riittävällä proteiinin saannilla voi turvata kollageenitehtaansa tuotantoa. Tosin lähes jokainen suomalainen saa ravinnostaan tarpeeksi proteiinia, mutta niiden laatuun sopii aina kiinnittää huomiota.

Käytännössä kollageenin rakennusaineita saa mistä vain proteiinista, myös kasviproteiinista. Jos kaipaat tarkempaa apua vegaanisen ruokavalion koostamiseen, kannattaa käydä ravitsemusneuvojan tai -terapeutin puheilla.

Kun siis haluat tukea ihosi hyvinvointia, seuraavista stepeistä on todennäköisesti hyötyä. 
  • Varmista C-vitamiin riittävä saanti! C-vitamiini on tutkitusti tärkeimpiä kollageenisynteesin boostaajia kehossa.
  • Varmista kasviperäisten aminohappojen (proteiinien) riittävä ja monipuolinen saanti. 
  • Seuraavien hivenaineiden on arvioitu tukevan kehon kollageenituotantoa: pii, sinkki, kupari. 
  • Myös E-vitamiinin saannilla on yleisesti ottaen positiivisia vaikutuksia ihon hyvinvointiin.
  • Tiedosta sokerin, alkoholin ja tupakoinnin haitat: esimerkiksi tupakointi pilkkoo ihon kollageenia.
  • Muista aurinkosuojat keväästä syksyyn! Myös ihon saama liiallinen aurinko rikkoo myös kehon kollageenin tuotantoa.
kollageeni ihonhoitotuotteet

Muista myös ikääntymisen merkkejä häivyttävä kosmetiikka

Kosmetiikasta kiinnostuneena en voi olla mainitsematta, että ikääntymisen merkkeihin ja ihon nuorekkuuteen voi vaikuttaa myös kosmetiikalla. Kun maallikkona ei voi tietää, johtuvatko ihon juonteet esimerkiksi kuivuudesta, ikääntymisestä tai puutoksesta, on hyvä kerrata ensin perusteet ihonhoidosta.

Jos ikääntyvän ihon hoidon yksinkertaistaa, se perustuu 1) ihon kosteuttamiseen ja 2) ihon kollageeni- ja elastiinituotannon elvyttämiseen.

Tyypillisesti ihon pintajuonteet johtuvat kuivuudesta, joten ihon kosteuttaminen on anti-age-ihonhoidoon lähtökohta. En tässä postauksessa mene tarkemmin ihoa kosteuttaviin tuotteisiin, sillä kaikkihan me muistamme jo kasvoveden, seerumin ja kasvovoiteen pyhän kolminaisuuden. 

Muistutan kuitenkin parista tunnetusta kosmetiikan ainesosasta, jotka ovat tutkitusti hyödyksi ihon anti-age-tuotteissa.

Hyaluronihappo tunnetaan ilmiömäisenä ihon anti-age-ainesosana, sillä sen kosteudensitomiskyky on vailla vertaansa. Hyaluronihappo voi sitoa painoonsa verraten jopa 1000-kertaisen määrän kosteutta, jonka se luovuttaa iholle, jolloin pienet ihon pintajuonteet ja rypyt siloittuvat lähes välittömästi.

Hyaluronihappo elvyttää ihon elastiinin ja kollageenin muodostumista, joten se on erinomainen ainesosa tukemaan ihon kimmoisuutta ja kosteustasapainoa.

A-vitamiinin alkoholimuoto retinoli on myös tutkitusti toimivimpia anti age -ainesosia kosmetiikassa, sillä se auttaa ihon nopeampaa uusitumista ja tukee täten ihon nuorekkuutta. Retinoli boostaa ihon elastiinin ja kollageenin tuotantoa, ja sen hyödyt on huomattu esimerkiksi ihon pintajuonteiden, pigmenttiläiskien ja aknen hoidossa. Retinoli on valolle arka, joten sitä kannattaa käyttää vain öisin.

On hyvä myös tietää, että kollageenia sisältävästä kosmetiikasta ei ole yhtä varmaa näyttöä anti-age-ihonhoidossa kuin esimerkiksi edellä mainituista retinolista ja hyauronihaposta, minkä vuoksi kollageenia sisältävää kosmetiikkaa ei kannata siltänään hyväksyä nuoruuden lähteeksi.

Kollageenin molekyylit ovat ilmeisesti liian suuria, jotta iho voisi hyödyntää niitä siltänään kosmeettisista voiteista tai muista iholle jätettävistä kollageenituotteista. Ja kollageenia sisältävät poispestävät puhdistusaineet ovat vähän humpuukia, sillä (mitkään) tehokkaat aktiiviaineet eivät muutaman sekunnin käytössä ehdi pompata pysyvästi vaikuttamaan iholle.

Ihon hyvinvointiin suunnatut vegaaniset ravintolisät

Etsitkö vegaanisia ravintolisiä, jotka on suunnattu ihon hyvinvoinnin ylläpitämiseen? Tsekkaa esimerkiksi seuraavat vaihtoehdot - ne eivät ainakaan tee hallaa ihon kollageenintuotannolle! Ihon hyvinvointia tukevat muut ravintoaineet ja lisäravinteet on niin iso teema, että siitäkin saisi oman postausaiheensa. Ja mehän muistamme, etteivät ravintolisät korvaa monipuolista ruokavaliota.

*Solgar Skin Hair Nails   @Hyvinvoinnin Tavaratalo

*Silicea (pii) Beauty Shots -annospussit  @Hyvinvoinnin Tavaratalo

*Bioteekki OmniVegan monivitamiini @Hyvinvoinnin Tavaratalo  (sisältää kattavasti vegaanin tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet sekä mm. biotiinia, sinkkiä ja piitä)

Jos kiinnostuit vegaanisesta kollageenista, seuraavat postaukseni saattavat kiinnostaa 

Vegaanin tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet

5 kosmetiikan tehoainesosaa, jotka kannattaa tietää

Miksi hyaluronihappo on niin suosittua luonnonkosmetiikassa?

Comments

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^